werkwijze

De werkwijze

Terrazzo of Granito wordt verkregen door natuursteenkorrels ( marmer,grint ) met cement en water te vermengen tot een specie. Deze specielaag wordt in het algemeen gehecht op beton.

Na verharding kan door het schuren en eventueel polijsten het relatief ruwe oppervlak glad en glanzend worden gemaakt waarbij tevens de beoogde structuur tot uiting komt.

Met name vloeren en aanrechtbladen worden ter plaatse aangebracht en geschuurd, waardoor zowel bij bladen als bij vloeren naadloos kan worden gewerkt.

De droogtijd tussen het aanbrengen en schuren van het terrazzoproduct bedraagt tenminste twee dagen.

Terrazzo op een houtenvloer

Alle leidingwerk, door loodgieter en elektricien, moet zijn aangebracht. Het leiding en rioolwerk dient afgedopt en op voldoende hoogte boven het niveau van de nieuwe terrazzovloer aanwezig te zijn.

De bovenkant van het doucheputje dient 25 mm boven het te verwachten beton niveau uit te steken. Over de gehele houten vloer Lewisplaten aanbrengen met minimaal 20 cm overlap in de lengte. Over deze Lewisplaten beton storten. Het beton mag maar net boven de hoge ribbels uitsteken.

Doorsnede Terrazzo vloer langs de onderzijde van de wanden rondom een plint stellat aanbrengen. De dikte van deze plint stellat is de dikte van de wandtegels inclusief de lijm en/of specie. De onderkant van deze plint stellat dient ononderbroken op 60 mm boven de bovenzijde van het doucheputje op de wanden te worden aangebracht.

De Firma Pippolo zorgt dan voor het afschot in uw nieuwe terrazzo vloer. In de sponning van het deurkozijn een dorpel stellat plaatsen voor de terrazzo drempel. De bovenzijde van deze dorpel stellat dient op 60 mm boven de bovenzijde van het doucheputje te worden aangebracht.

Terrazzo op een betonvloer

Bij een betonvloer is eigenlijk de gehele maatvoering hetzelfde.

Alleen de Lewisplaten en het beton hoeven niet meer te worden aangebracht.
Alle genoemde maatvoeringen zijn dan ten opzichte van de reeks aanwezige betonvloer.

Voor vloeren geldt dat de terrazzo laag van ca 12-15 mm gehecht moet worden op een betonvloer.

In de meeste gevallen brengt de terrazzowerker deze zelf aan op de constructievloer.

Bij oude huizen met houtenvloeren wordt de constructievloer gemaakt door Lewisplaten aan te brengen op de balken en deze net af te storten met beton.Het terrazzopakket bestaande uit een betonvloer van tenminste 4 cm en de terrazzo laag van 1,5 cm vormt dan samen met de Lewisvloer een constructief deugdelijk geheel.

Bij badkamervloeren wordt het benodigde stelwerk oa het stellen van de put, aanbrengen van de Lewisvloer met een laagje beton,het waterpas aanbrengen van de smeerlatten rondom meestal door de aannemer verricht.

Schuren van Terrazzo

Vloeren worden in principe nat geschuurd en bladen droog.Bij het droog schuren wordt het stof zoveel mogelijk afgezogen, echter geheel stofvrij werken is haast onmogelijk.

Na het schuren/polijsten wordt er na het impregneren van het product een waslaag aangebracht.

Bij het ter plaatse storten en schuren van werkbladen wordt er een bekisting aangebracht op een door derde te stellen kale onderbouw , maw geen deurtjes, apparatuur,bovenkastjes.

De spoelbak moet ter plaatse zijn en de inbouwmaten van de kookplaat bekend , alsmede de diameter van de kraandoorvoer.

Vloerverwarming

De slangen van het vloerverwarmingsysteem kunnen met parkers en beugeltjes op de Lewisplaten worden aangebracht.

Met een betonnen ondervloer kunnen de slangen op een krimpnet worden aangebracht.

Over de gemonteerde slangen een krimpnet aanbrengen en het geheel met beton afstorten tot net boven het bovenste krimpnet.
Hierna treed de eerder omschreven maatvoering in werking, zoals doucheputje 25 mm boven het beton.